Dünyada pandemiye yol açan koronavirüs salgınında her geçen gün hastaların başvuru şikayetleri değişiyor. Halen büyük çoğunluğun başvuru sebebini; ateş, yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı, nezle şikayetleri, tat-koku kaybı alıyor olsa da özellikle son haftalarda sıklığı giderek artan yaygın vücut ağrıları da almaya başladı. Yaygın vücut ağrılarını da en sık baş ağrısı, göğüs, sırt ve gezici eklem ağrıları oluşturur iken son günlerde bel ağrılarının da eklendiğini görüyoruz.
Sonuç olarak vücudu esir alan, ve tüm sistemleri içeren bir tepkiye sebep olan virüsle mücadele sırasında tüm savaşçı hücrelerden bazı kimyasal materyaller açığa çıkmakta ve oluşan bu yangısal reaksiyon özellikle kas dokusunda ciddi enerji kaybına sebep oluşturmaktadır. Bu durum kişilerde uzamış halsizlik ve gezici sırt ve bel ağrılarına sebep olmaktadır.
Virüs kan değerlerini düşürüyor!
Tüm viral enfeksiyonlarda, virüsün savunma hücrelerini hedef alması sebebiyle önce kan değerleri düşer. Virüs ile savunma sistemi bir mücadele içine girer. Koronavirüs bir kişiyi enfekte ettiği zaman önce kanda bazı hücre değerlerini düşürüyor ve bu süreçte kişilerde bazı semptomlar başlıyor.
Tanı koymak için şikayeti olan kişilerden 1-3. gün aralığında sürüntü örnekleri alınarak koronavirüs tespit edilebilir. Ancak bazen sürüntü örnekleri negatif gelir ve hastanın şikayetleri devam eder, o zaman hastalığın 5 ve 7. Günleri kanda yükselmeye başlayan IGM antikorları kişinin aktif hastalığı geçirmekte olduğunu gösterir. Hastalığın 10. Gününden sonra koruyucu antikor dediğimiz IGG antikorları oluşmaya başlar. Ancak bu antikor seviye ve düzeyleri, kişi ve yaşa bağlı değişiklikler gösterir.
Antikorlar, taşıyıcılığı göstermez sadece hastalığı ifade eder. Sürüntü örneği (PCR), taşıyıcılığı gösterir.
Çocuklarda mide-bağırsak şikayetlerine sebep oluyor
Son aylarda mutasyona uğrayan koronavirüs, tutunma ve bulaştırıcılık gücünü arttırdı. Halen en sık görülen semptom; ateş, halsizlik, tat ve koku kaybı, şiddetli baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı. Ancak özelikle küçük çocuk ve gençlerde bulantı, kusma ve ishal de sık gördüğümüz semptomlar arasında. Özellikle 4-5 gün gibi uzun süren mide-bağırsak şikayetlerine tanık olabiliyoruz.